Пикантен гювеч с боб и месо

28 януари 2022
Пикантен гювеч с боб и месо

Продукти:

  • 500 г боб Салатен Panino
  • 500 г свинско месо
  • 1 глава чесън
  • 2 броя моркови на кубчета
  • 150 г домати от консерва
  • 2 стръка праз лук
  • 2-3 сушени чушки
  • 1-2 люти чушки
  • 50 мл олио
  • ½  чаена лъжица черен пипер
  • червен пипер
  • 3 супени лъжици брашно
  • джоджен
  • сол
  • ⅓ връзка магданоз

Приготвяне:

  1. Измийте и накиснете боба от предишната вечер или поне за 5-6 часа.
  2. На следващия ден изсипете водата и го залейте с чиста, сложете да се вари около час на среден огън с 1 супена лъжица олио.
  3. Предварително задушете ситно нарязаното свинско месо, овкусено с черен, червен пипер и сол.
  4. Прехвърлете сварения боб без водата в гювеч. Добавете нарязаните лук, чесън, морковите, месото и домати. Овкусете с подправките, добавете олиото и разбъркайте.
  5. Налейте топла вода, така че да покрие продуктите и добавете  измитите сухи чушки.
  6. Сложете капака и печете в студена фурна на 180 градуса около 120 минути или до готовност.
  7. Размийте брашното с червения пипер и малко топла вода, добавете малко преди гювечът да е напълно готов, за да се сгъсти.
  8. Може да добавите и лютите чушки.
  9. Изключете фурната и оставете боба вътре за още половин час.