Мусака от тиквички, гъби и ориз Panino

7 юни 2021
Мусака от тиквички, гъби и ориз Panino

Продукти

 

  • 3 броя средно големи тиквички
  • 300 г бланширан ориз Panino
  • 250 г гъби
  • 1 морков
  • 1 зелена чушка
  • 1 глава лук
  • 3-4 скилидки чесън
  • копър
  • олио за пържене
  • сол
  • черен пипер

ЗА ЗАЛИВКАТА

  • 2  яйца
  • 1 кофичка кисело мляко
  • ½ чаена лъжица сода
  • 1-2 супени лъжици брашно
  • сол
  •  

Приготвяне

 

  1. Предварително нарязани, в загрята мазнина задушете леко чушката, моркова и гъбите. Когато са готови ги извадете и сложете в тавичката, в която ще се пече ястието.
  2. В същата мазнина (ако е необходимо добавете още) задушете и тиквичките нарязани на, не много, малки кубчета.
    Загрейте фурната на 180⁰С.
  3. Междувременно в друг дълбок тиган с мазнина задушете лука с предварително измития ориз за няколко минути и след това добавете 1/ ½ ч.ч. вода, за да поеме ориза и добавете останалите зеленчуци без тиквичките.
  4. Овкусете с подправките и прибавете ориза със зеленчуците към тиквичките в тава и объркайте внимателно всички съставки.
  5. Добавете 1-2 чаена чаша вода в тавичката и сложете да се пече за  около 15-20 минути.
  6. Залейте със заливката и оставете да се запече до златисто.