Сухи чушки с шарен боб за Бъдни вечер

20 декември 2021
Сухи чушки с шарен боб за Бъдни вечер

Продукти:


· 10 сушени червени чушки
· 250 г боб шарен Panino
· ½ чаена чаша ориз
· 1 глава кромид лук
· 2 стръка праз лук
· няколко листа кисело зеле
· 2-3 чaени чаши зелев сок
· ½ чaена лъжица черен пипер
· 1 чaена лъжица чубрица
· джоджен
· 1 чaена лъжица червен пипер
· олио
· сол


ПРИГОТВЯНЕ:
 
1. Предварително накиснете за 1 нощ боба, сменете водата и варете 30-40 минути докато омекнат зрънцата.
2. Отцедете.
3. Залейте сухите чушки с гореща вода и киснете за 15 минути, за да омекнат.
4. Нарежете праза и кромида, след което задушете в горещата мазнина до омекване.
5. Добавете почистения и измит ориз, а след няколко минути и боба.
6. Овкусете с подправките и залейте с 2-3 чаени чаши вода.
7. Оставете да къкри на слаб огън до набъбване на ориза.
8. В намаслена тавичка за печене покрийте дъното със зелевите листа и наредете вече напълнените чушки.
9. Залейте със зелев сок, така че да ги покрие и  сложете чиния, която да ги притиска.
10. Печете на средна температура до готовност или около 1- 1 и ½ часа.